Diabetes mellitus is de officiële medische benaming voor suikerziekte. Suikerziekte is een stofwisselingsziekte dat wordt gekenmerkt door een tekort aan insuline. Insuline is een hormoon dat invloed heeft op de stofwisseling van glucose. Een tekort van dit hormoon heeft tot gevolg een verhoogd gehalte aan glucose in het bloed en uitscheiding van glucose in de urine. Suikerziekte is een chronische, meestal erfelijke aandoening, die veelvuldig voorkomt.

Er zijn twee gevallen van suikerziekte:
Ouderdomsdiabetes is de meest voorkomende vorm die na het veertigste levensjaar zich geleidelijk voordoet of wordt ontdekt bij routinematig onderzoek zonder dat de patiënt klachten had. Hiertegen kan meestal worden volstaan met het volgen van een dieet of het nemen van bloedsuikerverlagende tabletten.
Juveniele diabetes doet zich meestal voor op kinderleeftijd. De patiënt produceert grote hoeveelheden urine, vermagert en klaagt over jeuk en dorst. Het volgen van een dieet en het injecteren van insuline zijn hiertegen de bestrijdingsmiddelen.

Suikerziekte is ook vandaag de dag nog altijd een ondermijnende volksvijand en vraagt daarom ook naar bestrijding op grote schaal met alle beschikbare middelen.
De middelen die het ministerie van Welzijn en Volksgezondheid ter beschikking stelt dekken de lading van een constructieve bestrijding niet waardoor alle hulp van buitenaf meer dan welkom is.

Op Internet zijn webpagina's waar u nog meer te weten kunt komen over diabetes.